Stållarver

Vi erbjuder stållarver till nästan alla modeller.
0589 – 102 32
info@nordiskmaskin.se

Stållarver

Behöver du stållarver till din grävmaskin eller terrängfordon? Då löser vi det åt dig!

Nordisk Maskin är din helhetsleverantör och expert på maskinredskap, maskintillbehör, entreprenadmaskiner och stållarver i Sverige. 
Hos oss hittar ni nya och begagnade produkter med leverans i hela Sverige. 

Kontakta oss 

0589 – 102 32
info@nordiskmaskin.se

Stållarver till grävmaskiner

Stållarver utgör en viktig komponent i underredet för maskiner som grävmaskiner, där de bidrar med dragkraft samt stabiliserar och stöttar maskinen när den tar sig fram genom varierade terränger och krävande miljöer. Jämfört med gummilarver eller gummiklädda stållarver, erbjuder stållarver överlägsen greppförmåga och slitstyrka. Detta säkerställer att grävmaskiner kan fortsätta sitt arbete effektivt även under svåra omständigheter utan driftstörningar.
Stållarver är oftast tillverkade av premiumstål, deras robusta konstruktion gör dem särskilt lämpliga för tuffa arbetsuppgifter inom sektorer som gruvdrift, markarbete och skogsbruk.

Stållarver används på många olika maskiner te.x:

 • Grävmaskiner
 • Schaktmaskiner
 • Bandlastare
 • Krossverk
 • Borrjiggar
 • Gräsklippare
 • Bandvagnar 
 • Stridsvagnar

Stållarver uppbyggnad 

Stållarver är uppbyggda av flera olika komponenter, där varje element är viktig för att garantera fordonets funktionalitet och rörlighet. För att stållarven ska fungera korrekt inom undervagnen är det också nödvändigt med delar såsom underrullar, överrullar, brythjul och drivkransar. I det följande avsnittet kommer vi att detaljerat beskriva stållarvens struktur och de olika delarna som ingår.

 • Kedjorna: Dessa kedjor förbinder bandplattorna och skapar en kontinuerlig loop runt drivkransen, vilket möjliggör för grävmaskinen att förflytta sig framåt. Det finns två huvudtyper av kedjor: de som är fettfyllda och förseglade samt de som är fyllda med olja. 

  De flesta grävmaskinskedjor är fettfyllda och förseglade, vilket innebär att en tätning skyddar mot inträngning av smuts och behåller smörjmedlet inuti länken. Det är viktigt att det finns minimalt glapp mellan bussningen och tappen för att minska slitage, bussningen bör sträcka sig genom hela länken för maximal stabilitet och för att undvika styvhet i kedjan, känd som “stiff links”.

  Oljefyllda kedjor, används ofta på schaktmaskiner som bulldozers. Dessa kedjor innehåller olja för att minska inre friktion mellan tappen och bussningen. Glappet mellan tappen och bussningen är större hos oljefyllda kedjor en fettfyllta kedjor.

 • Bandplattor: Dessa plattor fästs vid kedjan med 4 och 8 skruvar och är den del som direkt har kontakt med marken. Tillverkade av härdat stål av hög kvalitet, det finns bandplattorna i olika modeller för att optimalt anpassas till varierande terrängtyper och maximera greppet som behövs för maskinens förflyttning. De mest förekommande modellerna inkluderar:

  Trippelkamplattor för grävmaskiner.
  Dubbelkamplattor för både grävmaskiner och bandlastare.
  Enkelkamplattor för användning på schaktmaskiner.

 • Bultar och muttrar: Dessa används för att fästa bandplattorna vid kedjan, där antalet bultar kan variera mellan 4 och 8 beroende på maskintyp och storleken på stållarven.

Service och underhåll av stållarver

Att utföra rätt underhåll är avgörande för att förlänga stållarvernas livslängd och förhindra driftsavbrott. Det krävs kontinuerliga kontroller, smörjning och utbyte av slitna delar för att garantera att stållarverna fungerar korrekt och att säkerheten för den som hanterar grävmaskinen är säker.